EMail Print

2015 Archive

Event 

Title:
Lecture about Yiannis Constantinidis by Yiorgo Moutsiaras
When:
06.03.2015 15.30 h - 16.30 h
Where:
Doelenzaal Amsterdam - Amsterdam
Category:
2015 Archive

Description

 

Yiorgo Moutsiaras is invited by University of Amsterdam to give a lecture in English with theme:

Yiannis Constantinidis, the composer. The influence of Greek traditional music in his compositions.

After the lecture there will follow discussion and drinks at Spuistraat 134 (P.C. Hoofthuis)

Organisation: University of Amsterdam - Faculty of Humanities - Department of Greek and Latin Languages and Cultures

Free entrance

 

Yiorgo Moutsiaras is door Universiteit van Amsterdam uitgenodigd om een lezing in het Engels te geven met thema:

Jannis Konstantinidis, de componist. De invloed van Griekse traditionele muziek op zijn composities.

Na de lezing borrel en discussie: Spuistraat 134 (P.C. Hoofthuis)

Organisatie: Universiteit van Amsterdam - Faculteit der Geesteswetenschappen - Capaciteitsgroep Griekse en Latijnse Talen en Culturen

Entree vrij

Giannis Konstantinidis (1903-1984) is een van de belangrijkste componisten van de Griekse nationale school. Geboren in Smyrna (Izmir), vestigde de componist zich, na een muziekopleiding in Duitsland in de jaren ’20 bij o.a. Kurt Weill, vanaf 1931 voor de rest van zijn leven in Athene, waar hij actief was als componist en pianist. Konstantinidis componeerde vooral op Griekse volksmuziek geïnspireerde, laat-romantische muziek voor klassieke bezetting. Zijn composities zijn vaak bewerkingen van bekende en minder bekende melodieën van Griekse traditionele liederen uit Klein-Azië en de Griekse eilanden.

Tijdens de lezing wordt de persoon van de componist nader belicht vanuit zijn levensloop en zijn werk. Er wordt geanalyseerd hoe hij gebruik maakte van elementen van de Griekse traditionele muziek in zijn composities, hoe we zijn instrumentatie kunnen karakteriseren en op welke wijze hij de begeleiding en het ritme benaderde en een transparante harmonische kleur creëerde, die verwijst naar het Franse impressionisme.

Speciale aandacht zal worden besteed aan acht volksliederen uit de zogenaamde Dodecanisa (= Twaalf eilanden), een regio waartoe onder andere Rhodos en Kos behoren, liederen die de componist in verschillende composities en op diverse manieren heeft gebruikt. De dirigent Yiorgo Moutsiaras maakte een bijzondere bewerking van deze liederen voor strijkorkest en zal tijdens de lezing fragmenten laten horen van de originele melodieën, van verschillende composities van Konstantinidis en van zijn eigen bewerkingen. Via deze weg wil Moutsiaras ook laten zien hoe het mogelijk is om origineel Grieks muzikaal materiaal te transformeren tot interessante en subjectieve creaties, iets wat -uiteraard- essentieel is voor de Griekse nationale school.

Venue

Venue:
Doelenzaal Amsterdam
Street:
Singel 425
City:
Amsterdam
Country:
Country: nl