PrintE-mail

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Θ» - Σωτήρης Λέτσιος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΙΑΡΑΣ «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΖΙΑΖΕΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ»


Γεννήθηκε στο Βόλο το 1976, όπου έκανε τις πρώτες μουσικές σπουδές πιάνου και ανώτερων θεωρητικών μουσικής. Το 1999 βρίσκεται στην Ολλανδία σπουδάζοντας διεύθυνση ορχήστρας στο Ρόττερνταμ και στο Μάαστριχτ, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές γίνονται στο Λέβεν του Βελγίου. Σήμερα ζει στο Ντελφτ της Ολλανδίας διευθύνοντας τις ορχήστρες της Ουτρέχτης και της Χάγης.

Στις δραστηριότητές του πρέπει να συμπεριλάβουμε και την διεύθυνση των χορωδιών του Άλκμααρ και άλλη μια στο Άμστερνταμ με την ονομασία «Φιλομήλα», που έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται απο Ολλανδούς που τραγουδάνε ελληνική μουσική.  Έχει διευθύνει πολλές συναυλίες ανά την Ευρώπη με δικά του μουσικά σύνολα αλλά και ορχήστρες. Επίσης ως αρχιμουσικός έχει ηχογραφήσει τέσσερα προσωπικά CDs και ηχογραφεί για την Ολλανδική ραδιοφωνία από το 2001.

Αναγνωρίζει ότι δεν έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται το Βόλο περισσότερο απο δύο με τρεις φορές ετησίως. Ωστόσο δεν κρύβει τον θαυμασμό του ομολογώντας ότι τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας έχουν παραμείνει ζωντανά. Εκτιμά την πολιτιστική ζωή της πόλης με αφορμή τα χρόνια που ζούσε εδώ με τις ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις. Όσο για το σήμερα,διαπιστώνει ότι ο πολιτιστικός τομέας παρουσιάζει οπισθοδρόμηση. Κατά τη γνώμη του αυτό οφείλεται και στα πρόσωπα που κρατούν εδώ και χρόνια τα «πολιτιστικά ηνία» της πόλης. Πράγμα που πρέπει να αλλάξει. «Περισσότερο αυτοί νιάζονται για προσωπικά τους οφέλη παρά για το καλό της πόλης» σημειώνει με έμφαση. Βαθιά στη μνήμη του χαραγμένη με πολλές αναμνήσεις είναι η εικόνα του Βόλου, που συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα. Ως επισκέπτης πλέον στην πόλη διαπιστώνει ότι γκρεμίζονται οι παλιές όμορφες μονοκατοικίες δίνοντας την θέση τους στις πολυόροφες πολυκατοικίες. Καυστικός είναι και στο θέμα της καθαριότητας: «Το ζήτημα έχει μείνει πολύ πίσω. Σε κεντρικούς δρόμους και στις συνοικίες το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι εμφανές» σημειώνει. Εξίσου ενοχλητικό όμως είναι για τον ίδιο και το θέμα των αδέσποτων σκυλιών. Όσο για τους ποδηλατόδρομους τους χαρακτηρίζει επικίνδυνους, καθώς αυτοί έγιναν χωρίς σχέδιο και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ποδηλατιστών.

Πολύτιμος είναι για τον ίδιο ο ελεύθερος χρόνος, δεδομένου ότι είναι σαφώς περιορισμένος. Η μελέτη είναι βασικό γνώρισμα της δουλειάς του. Επομένως γίνεται δύσκολη η ανάγνωση ενός μυθιστορήματος. Ωστόσο βρίσκει χρόνο και για αυτό, όπως και για παρακολούθηση συναυλιών ή καλών ταινιών στον κινηματογράφο. Από τον αθλητισμό προτιμά την κολύμβηση επιλέγοντας την ως άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Και μια και είναι στην Ολλανδία δεν θα ήταν δυνατόν να μην είναι λάτρης του ποδηλάτου, σε μια χώρα που σέβεται και ενθαρρύνει αυτή τη μορφή μετακίνησης. Αγαπημένες του φράσεις που τον ακαλουθούν κατά πόδας στην ζωή του είναι το «Carpe diem» (Άδραξε την ημέρα!) αλλά και η τόσο γνωστή φράση: «όλα είναι σχετικά». Η δεύτερη μάλιστα είναι αποτυπωμένη λόγω των «μαθηματικών συζητήσεων» με τον πατέρα του. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα είναι όπως τα δεί κανείς. Είτε, δηλαδή, το ποτήρι μοσογέματο είτε μισοάδειο! Με πνεύμα αισιοδοξίας όμως πρέπει κάποιος να πορεύεται».


 

 


Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ - Ελένη Παπαθανασίου

Σειρά διακρίσεων για το βολιώτη διευθυντή ορχήστρας

Βράβευση Γ. Μουτσιάρα σε διεθνή μουσικό διαγωνισμό στις ΗΠΑ


Ο Βολιώτης διευθυντής ορχήστρας Γιώργος Μουτσιάρας, που ζει κι εργάζεται στην Ολλανδία, συνεχίζει την πορεία του στο χώρο της συμφωνικής μουσικής με λαμπρές επιδόσεις. Πρόσφατα, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, απέσπασε βραβείο σε διεθνή μουσικό διαγωνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο «Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Βάκτανκγ Γιορντάνια». Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στη μνήμη του Γεωργιανού μαέστρου Β. Γιορντάνια, ο οποίος διετέλεσε αρχιμουσικός της «Ρωσικής Ομοσπονδιακής Ορχήστρας», της «Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κρακοβίας» και μετά τη διαφυγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, της «Συμφωνικής Ορχήστρας της Τσατανούκγα» και της «Συμφωνικής Σποκέιν Ουάσινγκτον». Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έλαβε χώρα στην πόλη της Chattanooga του Tennessee. Διοργανώθηκε για έκτη χρονιά, όμως για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, αφού ως πέρυσι διοργανωνόταν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αυτή τη φορά το Πανεπιστήμιο του Τενεσί ανέλαβε να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του το διαγωνισμό. Ένα διακεκριμένο επιτελείο αρχιμουσικών συγκρότησε την εξεταστική επιτροπή, αποτελούμενο από διεθνούς κύρους προσωπικότητες. Η ορχήστρα του διαγωνισμού ήταν ένα μείγμα μουσικών από Αμερικανικές ορχήστρες της περιοχής, Atlanta Symphony Orchestra (Georgia), Indianapolis Symphony (Illinois), Florida Orchestra, Huntsville Symphony Orchestra (Alabama), Memphis Symphony και Chattanooga Symphony and Opera (Tennessee). Ο Γιώργος Μουτσιάρας συμμετείχε στους 24 προεπιλεγμένους με ακρόαση μαέστρους κι απέσπασε το βραβείο του «Ευνοούμενου της Ορχήστρας» (Orchestra Favorite), το οποίο του απένειμε με την ψήφο της η ορχήστρα. Η επιτυχία αυτή θεωρείται σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς πως οι συμμετέχοντες είχαν επιλεγεί μεταξύ δεκάδων αιτούντων από 14 χώρες με αυστηρά κριτήρια και πως γενικότερα το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν αρκετά υψηλό. Επίσης, ανέφερε ο ίδιος, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μουσικά σεμινάρια συν-διοργανωμένα παράλληλα με το διαγωνισμό στα οποία δίδαξαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής και να κάνει επαφές τόσο στο χώρο του management όσο και στον καλλιτεχνικό χώρο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γιώργος Μουτσιάρας ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του σε επίπεδο Μάστερ, στο Ινστιτούτο Λέμενς της πόλης Λουβέν του Βελγίου, υπό την καθοδήγηση του Prof. Εντμόντους Σάβενιερς. Σε μια εξαιρετική συναυλία στην ομώνυμη πόλη, διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ινστιτούτου Λέμενς σε έργα Ροσίνι, Ραχμάνινοφ και Μπραμς, στα πλαίσια τελικών εξετάσεων. Τα σχόλια της επιτροπής ήταν άκρως θετικά κι ενθαρρυντικά. Η επιτροπή εξήρε ομόφωνα το ταλέντο, τη μουσικότητα και τις τεχνικές ικανότητες του υποψηφίου και του απένειμε το Δίπλωμα με βαθμό «Λίαν Καλώς». Το Μάστερ Τεχνών, με εξειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας στη συγκεκριμένη περίπτωση (Master of Arts, specialization Orchestral Conducting), είναι η ανώτατη εκπαιδευτική διάκριση στον τομέα performing arts, δηλαδή καλών τεχνών πέραν των εικαστικών. Των τεχνών με εκτελεστικό χαρακτήρα όπως είναι η μουσική, ο χορός και το θέατρο. Δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους του να ανελιχθούν ως τις ανώτατες βαθμίδες του επαγγέλματός τους.

Τον ερχόμενο μήνα θα συμμετάσχει στην τελική φάση του «Διεθνούς Διαγωνισμού Δημήτρης Μητρόπουλος». Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στην Ελλάδα από το 1996, για διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση, για μουσικούς ως 35 ετών. Διοργανώνεται από την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτή τη χρονιά ο διαγωνισμός είναι για διεύθυνση ορχήστρας και διοργανώνεται όπως πάντα στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο Γιώργος Μουτσιάρας έχει επιλεγεί στους 16 συμμετέχοντες, μεταξύ των 203 αιτούντων από 44 χώρες. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία κι εκφράζουμε την επιθυμία να τον δούμε προσκεκλημένο κι από τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, σε συναυλία όπου και το κοινό της πόλης μας θα μπορούσε να απολαύσει δείγμα της δουλειάς του και της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.


 


ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - Γλυκερία Υδραίου

Γιώργος Μουτσιάρας:

Ένας πολλά υποσχόμενος νέος μαέστρος


Η ιστορία της Βολιώτικης Χορωδίας είναι μακρόχρονη και οι επιτυχίες της ανάλογες. Ωστόσο η εξελικτική της πορεία είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, δεδομένου του «ανανεωμένου της προφίλ», το οποίο –για τους μη γνωρίζοντες- είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς παρέμβασης του νέου της μαέστρου Γιώργου Μουτσιάρα.

Παρά το νεαρόν της ηλικίας του –είναι μόλις 23 ετών- ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος –κατά τους επαΐοντες- καλλιτεχνικός διευθυντής της Βολιώτικης Χορωδίας, διεκδικεί μια αξιόλογη θέση στο... πόντιουμ, αλλά και τον εν γένει μουσικό χώρο. Η σχέση του με τη μουσική, έχει ως αφετηρία την εποχή που ήταν μαθητής της... Β’ Δημοτικού, καθώς «τότε ξεκίνησα μαθήματα πιάνου, με δασκάλα τη Νίτσα Αμαξοπούλου», θυμάται. «Εν συνεχεία γράφτηκα στη Μουσική Σχολή Μαγνησίας, με καθηγήτρια την Καίτη Ζωνζήλου – Σαμαρτζή, από την οποία πήρα το πτυχίο πιάνου εν έτει 1996.

Παράλληλα όμως έκανα και θεωρητικά μαθήματα (θεωριτικά κι αρμονία με καθηγητή τον Γιάννη Βασιλείου, με τον οποίο πήρα και το πτυχίο αρμονίας). Επίσης, για τέσσερα περίπου χρόνια σπούδασα τραγούδι με την Κική Μόρφη, αλλά διέκοψα αναγκαστικά λόγω... στρατού», καταλήγει. Κατά ευτυχή συγκυρία, ανέβηκε στο πόντιουμ για πρώτη φορά στα 17 του χρόνια, διευθύνοντας τη Χορωδία των Τραπεζικών Υπαλλήλων, όταν η διευθύνουσα κ. Μόρφη αποφάσισε να αποσυρθεί από τη ενεργό δράση, ενώ παράλληλα διήυθυνε τη Χορωδία της Μουσικής Σχολής Μαγνησίας.

Τον Ιούνιο του 1998 του έγινε η πρόταση να αναλάβει τα... «ηνία» της Βολιώτικης Χορωδίας, δεδομένου οτι ο επί εικοσαετίαν μαέστρος της Βλάσσης Μαστρογιάννης, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ωστόσο, ο Γιώργος Μουτσιάρας, συμμετείχε παιδιόθεν στις τάξεις της Βολιώτικης Χορωδίας (ως χορωδός), ξεκινώντας από το παιδικό της τμήμα.

Ο καταξιωμένος Βλάσσης Μαστρογιάννης υπήρξε πρότυπο για τον νεαρό μαέστρο ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά «μπορώ να πω, οτι ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος στη διεύθυνση χορωδίας, διότι παρακολουθούσα το τρόπο που διηύθυνε κι αποκόμισα στοιχεία που μου φάνηκαν πολύ χρήσιμα στην πορεία, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του μαέστρου Γιάννη Βασιλείου».

Κατά τη άποψη του νεαρού στην ηλικία αλλά κατ’ ουσίαν ώριμου Γιώργου Μουτσιάρα, ο μαέστρος πρέπει να συνδυάζει «δύο όψεις, την καλλιτεχνική και την ηγετική, ώστε να μπορούν να τον εμπιστευτούν τα μέλη της ορχήστρας ή της χορωδίας που διευθύνει».

Ο ίδιος βεβαίως φρόντισε να καλλιεργήσει το χάρισμα που εκ φύσεως διαθέτει, παρακολουθόντας ειδικά σεμινάρια διεύθυνσης τόσο με τον Γιώργο Χατζηνίκο και ξένους διευθυντές χορωδιών στην Καρδίτσα, όσο και με τον Αντώνη Κοντογεωργίου. Η πρόσφατη εμφάνηση της Βολιώτικης Χορωδίας στο 11ο Χορωδιακό Φεστιβάλ απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, ενώ επίκειται νέα συναυλία τη Δευτέρα 26 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου με εντελώς ανανεωμένο πρόγραμμα. Όπως μας πληροφορεί δε ο διευθύνων, «θα συμπράξει και η Χορωδία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας ο «Αριστοτέλης» αλλά και το παιδικό τμήμα της Βολιώτικης Χορωδίας.

Το πρόγραμμα θα είναι ποικίλο και θα περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και κλασσικών συνθετών». Το Μάιο η Χορωδία θα εμφανιστεί στη Γουμένισσα και τον Σεπτέμβριο επίκειται εμφάνιση στο εξωτερικό (βλέπε Βουλγαρία, Ρουμανία).

Ωστόσο, οι στόχοι του Γιώργου Μουτσιάρα εστιάζονται σε σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο εξωτερικό κι όπως θα πει ο ίδιος «ήδη είμαι σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως Αυστρίας και Γερμανίας, όπου σκοπεύω να συνεχίσω τον κύκλο τη μάθησης. Δεν απαιτώ βέβαια να προχωρήσω με μεγάλα βήματα –τονίζει- αλλά έχω συγκεκριμένους στόχους και κοιτάζω πάντα μπροστά».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο θαυμασμός που τρέφει γαι το πρόσωπο του Λέοναρντ Μπερνστάιν και του Πλάθιντο Ντομίνγκο αντίστοιχα, δεδομένου, οτι τα πρότυπα αποδεικνύονται κατά κανόνα καθοριστικά.

Στην προκειμένη δε περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των προσόντων του νεαρού μαέστρου, θεωρούμε πολύ πιθανή τη συνέχιση της καριέρας του –ευκαιρίας δοθείσης βεβαίως- κι εκτός εθνικών τειχών.